De Grieken deden het met behulp van sterren(beelden), de roddelblaadjes zoeken het met vragenlijsten voor je uit en experts trachten met boeken de persoonlijkheidstypen te onderscheiden. Er zijn er vier volgens een recente en grootschalige studie. Drie waren alvast bekend, een vierde werd aan het lijstje toegevoegd. Je persoonlijkheid wijzigt trouwens en de kans is groot dat je het vierde type persoonlijkheid op een dag bezit.

De meeste westerse psychologen zijn het al een tijdje eens dat mensen vijf belangrijke kenmerken bezitten: ze zijn neurotisch (of gaan op een ineffectieve manier om met problemen), extravert, open, begrip- en/of berouwvol.

Afhankelijk van de combinatie en de mate van aanwezigheid van de kenmerken bundelden de psychologen eerder al drie persoonlijkheidstypes die ze toewezen aan veerkrachtige, controlegerichte en chaotische personen.

Een nieuw onderzoek aan de Northwestern University in Illinois voegt er nog een vierde persoonlijkheidstype aan toe: doorsnee of beter nog ‘het rolmodeltype’. Zij scoren hoog wat betreft openheid en extraversie, maar zijn niet neurotisch en hebben een eerder stabiele persoonlijkheid.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.