28 november 2022 – De autoriteiten in China houden demonstranten vast die een einde eisen aan de strenge Covid-beperkingen in de grootste golf van burgerlijke ongehoorzaamheid sinds Xi Jinping tien jaar geleden aan de macht kwam.
Van de straten van Shanghai en Peking tot universiteitscampussen toonden demonstranten een demonstratie van burgerlijke ongehoorzaamheid die ongekend was sinds leider Xi Jinping tien jaar geleden aan de macht kwam om toezicht te houden op het vernietigen van afwijkende meningen en het opzetten van een uitgebreid hightech sociaal toezichtsysteem.

Drie jaar nadat het virus opdook in de centrale stad Wuhan, blijft China het enige grote land dat COVID niet als endemisch behandelt, waardoor het dagelijks leven van honderden miljoenen in het hele land zware beperkingen wordt opgelegd.

China heeft sinds het begin van de pandemie het hoogste aantal dagelijkse gevallen van Covid geregistreerd, ondanks strenge maatregelen om het virus uit te roeien.

Beijing rapporteerde op 27 november een vijfde opeenvolgende dagelijkse record van 40.347 nieuwe infecties. Dat is vergelijkbaar met 39.791 nieuwe gevallen een dag eerder.

Het verzet tegen de beperkingen van Covid is een tegenslag voor de inspanningen van China om het virus uit te roeien, dat een recordaantal mensen infecteert en zorgt voor bezorgdheid over de economische tol van lockdowns op de op een na grootste economie ter wereld.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.