Protest verwacht bij komst Rutte tijdens herdenking Keti Koti

Demissionair premier Mark Rutte zal morgen (1 juli) de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij bijwonen. 1 juli 1863 werd 149 jaar geleden in de Nederlandse koloniën, als een van de laatste in de wereld, de slavernij afgeschaft. De aanwezigheid van Rutte wordt met gemengde gevoelens bezien.

Hoewel de komst van de demissionair premier het nationale karakter benadrukt wordt hij ook gezien als de vertegenwoordiger van de regering die de subsidiekraan voor het Ninsee, (het nationaal instituut voor het Nederlands slavernijverleden en erfenis), rücksichtslos dichtdraait.

De verwachting is dan ook dat er behoorlijk stampij gemaakt zal worden tijdens de de jaarlijkse kleurrijke en vrolijke Bigi Spikri optocht die dit jaar omgedoopt is in de pro-Ninsee wakka, de optocht voorafgaand aan de herdenking. Maar ook voor rumoer bij de plechtigheid wordt gevreesd. Het houdt de gemoederen in ieder geval al dagenlang bezig in de Surinaamse media. Kijk voor meer informatie over de herdenking op www.ketikotiamsterdam.nl.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.