door Robin Rosario

PARAMARIBO – Volgens oud-directeur Eddie Jharap van Staatsolie NV en ex-minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen is het willen privatiseren van Staatsolie geen nieuw fenomeen. Jharap had al in 2005 het voorstel gedaan om 20 à 25 procent van de aandelen van Staatsolie op de lokale markt te brengen. Het personeel zou op die manier aandelen van het bedrijf kunnen kopen.

Jharap haalde toen bij de opening van een CTSS-sporttoernooi aan dat de staatsbedrijven niet meer gesubsidieerd worden door de overheid en dat daardoor de kleine staatsbedrijven verlies lijden en/of over de kop gaan. Pensioenen die moeizaam waren opgebouwd, gingen verloren. Rusland praat over de uitgifte van obligaties in zijn periode als minister toen het bedrijf voor verdere investeringen 1 miljard Amerikaanse dollars nodig had en ruim 55 miljoen Amerikaanse dollars uit de gemeenschap werd opgehaald.

Rusland benadrukt dat voor de huidige regering overgaat tot privatisering, zij eerst moet kijken naar de totale situatie van het bedrijf. De vraag is ook waarom zij de noodzaak inziet tot privatiseren. Jharap besloot toen met te zeggen dat privatiseren van Staatsolie arbeidsplaatsen en werkgelegenheid zou garanderen. Ten tijde van regering Wijdenbosch, 1996-2000 was er ook al sprake hiervan. Dit plan heeft toen voor veel consternatie gezorgd onder personeelsleden van het bedrijf, de politiek en de gemeenschap. Toen was Errol Alibux minister van Natuurlijke hulpbronnen.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.