Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Preventieve oogzorg in Suriname schiet tekort

Preventieve oogzorg in Suriname schiet tekort

Orthoptist en optometrist Varida Haarloo van Vision Care en Tohora Medical Center merkt op dat de oogzorg in Suriname nog heel veel tekortschiet. Dit lijdt tot nodeloze oogaandoeningen bij patiënten. “Veel personen lopen met blijvende schade aan de ogen en moeten daarmee door het leven gaan, terwijl dat eerder aangepakt zou moeten worden”, geeft Haarloo aan in gesprek met Suriname Herald.

Zelf heeft ze jaren gewerkt in Nederland, waar ze ook haar opleiding heeft genoten. Haarloo merkt op dat er te veel mensen naar de oogarts worden verwezen, terwijl dat niet eens zou moeten. Volgens haar kan men naar de optometrist of de orthoptist die sneller kunnen helpen in plaats van de lange wachttijden bij de oogarts.

“De orthoptist of de optometrist zelf kan veel opvangen, ontdekken en behandelen. Niet eenieder hoeft voor een bril naar een oogarts. Iedereen wordt hier automatisch verwezen naar de oogarts, terwijl dat niet nodig is”, aldus Haarloo. Ze zegt dat iemand die een bril nodig heeft, daarvoor ook naar de opticien kan.

Het is Haarloo, die al langer dan 10 jaar in Suriname werkt, verder opgevallen dat het beroep van orthoptist en optometrist hier nog vrij onbekend is. In Suriname zijn er momenteel drie optometristen. Ofschoon zij erkend zijn door het ministerie van Volksgezondheid heeft het beroep zijn plek nog niet gevonden. Om meer bekendheid te genieten doen de optometristen daarom mee aan activiteiten.

Ook huisartsen weten niet wat het werk inhoudt. Het gevolg is dat de oogzorg hieronder lijdt en dat ook patiënten in een te laat stadium bij de oogarts terechtkomen. Haarloo: “Als de optometrist en de orthoptist de mensen eerder onderzoeken, is het niet nodig dat een ziektebeeld in een laat stadium wordt ontdekt en de persoon pas dan bij de oogarts terechtkomt.”

Een andere fout die huisartsen maken, is dat diabeten niet tijdig verwezen worden naar de oogarts. “Tijdens onze activiteit op de scholen ben ik een mevrouw tegengekomen die al 18 jaren diabeet is en nog nooit verwezen is naar een oogarts. Ze heeft problemen met haar zicht, terwijl dat niet hoefde”, zegt de oogdeskundige.

Diabeten kunnen namelijk oogaandoeningen oplopen en zelfs blind worden. “Zo iemand moest allang verwezen worden naar de oogarts, ook al heeft de persoon geen klachten”, gaat Haarloo verder. Tijdige behandeling kan volgens haar voorkomen dat de patiënt slechtziend wordt.

Haarloo meent dat dit zaken zijn waarin de zorg tekortschiet in Suriname. Volgens haar werkt men niet volgens de richtlijnen die worden gegeven tijdens de opleiding. “Artsen weten wat ze moeten doen, omdat het ze geleerd wordt bij de opleiding. Diabeten moeten binnen drie maanden verwezen worden voor een oogonderzoek, maar dat gebeurt niet.”

Verder heeft de oogdeskundige geconstateerd dat veel kinderen oogproblemen hebben. “We hebben kinderen onderzocht die problemen aan hun ogen hebben, maar ze hebben nooit de oogarts gezien. Wanneer ze laat aankomen bij de oogarts, wordt het ook moeilijk om de ziekte te behandelen.”