Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Preventie obesitas begint met kaderontwikkeling

Preventie obesitas begint met kaderontwikkeling

60% van de Surinaamse samenleving is overgewicht of obees en moet nu afvallen. Zo duidelijk klinkt de conclusie van het in 2014 uitgebracht onderzoeksrapport Langa Wan Anu Gi Wan Gosontu Libi.

Het rapport is het resultaat van een steekproef onderzoek welke in verschillende caribische landen is gehouden om de status van de publieke gezondheidszorg vast te stellen. Verschillende gezondheidsorganisaties, NGO’s, civil society en overheid geven op hun eigen manier invulling aan de gepubliceerde cijfers.

Zo is er bijvoorbeeld vordering geweest op het vlak van de wetgeving betreffende tabakgebruik, weer andere organisaties werken aan promotie en bewustwording, hetzij via de media of andere communicatie kanalen. Desondanks al deze inspanningen schijnt de gezondheidsstatus weinig tot niet te verbeteren. Waar ligt het aan, zou je je wel afvragen.

De maatschappij en de samenleving heeft overvloed aan kennis over gezonde voeding en gezonde leefstijl. Implementatie schijnt de grote uitdaging te zijn. Niet alleen individueel maar hele massa’s van mensen willen, kunnen en doen wat aan hun levensstijl maar consistentie, discipline en motivatie schijnen te maken dat menigeen het traject niet voortzet om een duurzame leefstijl te ontwikkelen.

De Caribbean Centre for Health & Wellness Studies (CCHWS), voortgekomen uit de Stichting Life Balance, streeft er naar om de gap tussen willen en kunnen voor de populatie, in het kader van preventie, te dichten.

Volgens oprichter, Jenny Ramautarsing, is er een behoefte aan een-op-een begeleiding om duurzaam bezig te zijn. ‘Mensen hebben support nodig, en hebben graag iemand op wie ze terug kunnen vallen”.

Het CCHWS is een virtuele school die beroepsgerichte opleidingen biedt voor mensen die gepassioneerd zijn over een healthy lifestyle en daar iets mee willen doen, voor zichzelf of hun gemeenschap. Het instituut functioneert als de facilitator van beroepsopleidingen in de preventieve sfeer voor het hele Caribisch gebied. De opleidingen worden gefaciliteerd voor partners die reeds bekwaam zijn in de preventieve zorg zoal Sonnevelt Opleidingen en Fit-NL in Nederland.

De opleidingen die geboden worden zijn: Gewichtsconsulent, Fitness Instructeur A en Stresscounselor. Gewichtsconsulent is een vrij nieuwe beroepsgroep voor het Caribisch gebied en niet te verwarren met een diëtist.

De gewichtsconsulent werkt in de preventieve sfeer met mensen die overgewicht hebben maar nog niet ziek zijn. De kennis is ideaal voor toepassing in een breed scala van beroepen die zich willen bezighouden met preventie en gezonde leefstijl bijvoorbeeld media werkers en programma makers, cateraars en voedingsmiddelen industrie, uiterlijke en innerlijke verzorging zoals spa en wellness centra; sportscholen en fitnessprogramma’s; beleidsmakers en jeugdwerkers, om er maar een paar te noemen.

De opleiding Fitness Instructeur leidt je op tot een sportprofessional die onderbouwt is met kennis om een veilig, doelgericht en effectief trainingsprogramma samen te stellen en de Stresscounselor leert je skills aan om cliënten uit stressvolle situaties te coachen, oplossingsgericht met de cliënt te werken en invloed van stress op de leefstijl van de cliënt op een beheersbaar niveau te brengen. Preventie is niet langer een kwestie van alleen maar roepen, om de tafel zitten en erover praten maar het is tijd om actie te ondernemen om het proces te versnellen.

Caribbean Centre for Health & Wellness Studies 2016-2017 Ben je dezelfde mening toegedaan dan is nu de tijd om er invulling aan te geven door je kennis te vergroten en je te gaan inzetten voor verandering.

De opleidingen vangen aan op maandag 17 Oktober 2016. De inschrijvingsperiode loopt tot en met zaterdag 8 oktober 2016.

Contact:
Farisha Kariem Opleidingscoordinator
E: info.cchws@gmail.com
P: +597 8975381 (tussen 4pm en 8pm)

Jenny Fitz Jim-Ramautarsing Founder St Life Balance
E: jmramautarsing@gmail.com
P: +597 8613599 (tussen 8am en 2pm)
(GFC)