PARAMARIBO, 17 aug – President Desiré Bouterse heeft een presidentiële staatsgreep gepleegd. Dit stelt parlementariër Radjkoemar Randjitsingh (Nieuw Front/VHP). Bouterse berichtte het parlement onlangs over een speciaal fonds. Daar zal geld uit worden geput “ter ondersteuning van de constitutionele functie van de regering.”

Maar volgens de grondwet moeten alle overheidsuitgaven bij wet worden vastgesteld. Daar moet eerst een begroting voor worden ingediend bij het parlement. “Dit geeft aan dat men lak heeft aan de grondwet en aan besluiten van het parlement”, zei Randjitsingh in het parlement. De wet biedt het staatshoofd geen ruimte om eigendunkelijk fondsen in te stellen. Bovendien zijn het de ministers die belast zijn met dit soort aangelegenheden.

Bouterse trekt dus bevoegdheden naar zich toe. Voor de oppositie staat dit gedrag gelijk aan een coup, presidentieel of administratief. Er wordt als het ware een superministerie in het leven geroepen in de vorm van een fonds. “Dit is een onding. Dit is vertrapping van de grondwet, dit is een teken van dictatuur, uitholling van ministeries, van de krachten en alle deskundigen die daar zitten”, aldus Randjitsingh.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.