PARAMARIBO, 26 jun – President Desiré Bouterse zal de top bijwonen, waar de crisis in Paraguay besproken zal worden. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Wat in Paraguay gebeurt is ook voor Suriname relevant. Het standpunt van de regio dat de “democratische beleving” voorkeur verdient, wordt volledig ondersteund.

Suriname wil dan ook rechtstreeks betrokken zijn bij het bespreken van de crisis. “We hebben gemekrt dat in Paraguay een aantal zaken is uitgemond in actie van twee constitutionele instituten, het Congres en de Senaat en dat er een procedure is ingezet voor het afzetten van de president”, zegt Lackin. Het steekt dat het saatshoofd, Fernando Lugo, niet de gelegenheid kreeg zich te verdedigen. De regio heeft daar problemen mee, vooral in Unasur-verband.

Het nieuwe verbond van Zuid-Amerikaanse staten wil juist een zo soepel mogelijk samengaan van democratie en ontwikkeling. “We moeten toegeven dat het om een interne aangelegenheid gaat”, aldus Lackin. Toch lopen binnen Unasur afspraken over hoe om te gaan met democratie. “Bij het aangaan van Unasur zijn we overeengekomen dat de democratische beleving van groot belang is.” Het integratieproces waar Unasur voor is opgericht, staat en valt met deze beleving.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.