Live nieuws en radio streams uit Suriname!

President Murmu: “Het staatsbezoek aan Suriname zal ik altijd blijven koesteren”

Tijdens een speciale receptie in de Royal Ballroom van Hotel Torarica uitte president Droupadi Murmu haar waardering voor haar eerste staatsbezoek aan Suriname sinds haar verkiezing tot president van India in juli 2022. Ze begroette de aanwezigen, waaronder president Chan Santokhi, in het Bhojpuri, een van de talen waaruit het Sarnami is ontstaan.

Het Sarnami is ontstaan uit diverse Indiase talen die door Brits-Indische contractarbeiders uit het noordelijke deel van India naar Suriname werden overgebracht. De Noord-Indiase talen die aan de basis stonden van het ontstaan van het Sarnami zijn voornamelijk Bhojpuri, Awadhi en Hindustani.

De president hield haar toespraak verder in het Hindi en gaf aan bijzonder vereerd te zijn om de Surinaamse liefde, gastvrijheid en warmte te mogen ervaren. President Murmu merkte op dat de Indiase diaspora haar sporen heeft verdiend in Suriname door hard te werken en te zwoegen.

Tijdens haar bezoek aan het Lalla Rookh Museum heeft president Murmu kennis kunnen nemen van de trieste, pijnlijke en tegelijk indrukwekkende geschiedenis van de Hindoestaanse immigratie. Ze heeft deelgenomen aan diverse activiteiten die waren georganiseerd ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van de Hindoestaanse immigratie. President Murmu uit haar bijzondere waardering voor de voorouders en nazaten die de Indiase taal, dans, muziek, keuken, kunst en alle andere culturele elementen hebben behouden.

Zij gaf verder aan zeer goede bilaterale gesprekken te hebben gevoerd met Surinames president. “Ik ben hier om de historische banden met Suriname te consolideren en de samenwerking verder uit te breiden. Ik hoop dat de Indiase gemeenschap – doelend op de nazaten van de Hindoestaanse immigranten – in de komende dagen deze relatie zal blijven versterken. En dat elk individu onder u zal blijven fungeren als een brug tussen India en Suriname die beide landen met elkaar verbindt.”

President Murmu maakte van de gelegenheid gebruik om de Indiase diaspora in Suriname uit te nodigen om naar India te komen en getuige te zijn van de ontwikkelingsreis van India en eraan deel te nemen. “Ik ben zeer verheugd op dit forum aan te kondigen dat mijn regering heeft ingestemd met de uitbreiding van de geschiktheidscriteria voor de Overseas Citizenship of India (OCI)-kaart van de vierde generatie naar de zesde generatie.”

Het staatshoofd gaf verder aan dat er veel overeenkomsten zijn tussen Suriname en India. “De mensen van beide landen zouden heel gemakkelijk in elkaars samenlevingen kunnen integreren. Ik voel me alsof ik in mijn eigen huis ben.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname Herald. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.