John Nasibdar Premdew Lachman

Het Nieuw Suriname-assembleelid Prem Lachman uit Nickerie vraagt zich af wat zijn voorzitter John Nasibdar van de rijstbouw afweet, naar aanleiding van uitspraken gedaan door laatstgenoemde. Nasibdar pleit voor microkredieten voor de boeren te verstrekken via een spaar- en kredietcoöperatie. Lachman beweert dat de partijstructuren totaal niets afweten van het standpunt over de kredieten. ‘Hij heeft niet eens afgestemd met de rr- en dr-leden van de partij. Hij moet op persoonlijke titel praten’, meent Lachman. Hij vindt dat Nasibdar bezig is zand te strooien in de ogen van de rijstboeren. De parlementariër zegt dat na 9 augustus 2012 Nasibdar zich geen partijvoorzitter meer van Nieuw Suriname mag noemen. Het bestuur wordt dan demissionair.

Informatie zou Lachman hebben bereikt dat de voorzitter van Nieuw Suriname een lening is aangegaan bij de betreffende spaar- en kredietcoöperatie voor de aanschaf van kunstmest voor de rijstboeren. Thans kost een zak kunstmest SRD 150. Nasibdar zou echter een zak verkopen voor SRD 103. ‘Hoe rijmt hij dit? De koers is dezelfde gebleven en de wereldmarktprijs van ureum is niet gedaald.’ Volgens Lachman is dit een uitlokkertje om de boeren een krediet te laten aangaan bij bedoelde kredietcoöperatie.

Lachman zou het prima vinden indien Nasibdar goed zou nagaan wat de problemen van de rijstboeren zijn en vervolgens daarop inspeelt. ‘De rijstboeren zitten al in de schulden die zij niet kunnen aflossen. Ze dreigen hun bezittingen al kwijt te raken. Dan wil je de rijstboeren opzadelen met een tweede lening.’ Volgens Lachman is het van belang dat de boeren de beloofde incentives krijgen, dat de government take op brandstof voor hen wordt afgeschaft of dat ze gesubsidieerd worden door de Staat. ‘Waarom probeert hij deze zaken niet te realiseren voor de rijstsector wanneer hij zo begaan is met het lot van de rijstboeren?’

Asha Gajadien-Bhagwat

Dagblad Suriname - Dagblad Suriname - Suriname's Populairste Krant

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.