PARAMARIBO – Na de drukte van de hele dag kwamen de stamgasten van het praatcafé in de avonduren gezellig bij elkaar. Het onderwerp was natuurlijk de beleving van 1 juli als de dag waarop de slavernij in Suriname werd afgeschaft.

Lesley: “Wel, ik moet je eerlijk zeggen dat deze dag voor mij een gewone vrije dag is zoals alle anderen. Ik wil er niet aan herinnerd worden dat mijn verre voorouders slaven waren in Suriname. Ik ben vrijgeboren en in mijn woordenboek komt het woord slaaf niet voor. Op deze dag geniet ik van de mooie koto’s die de vrouwen aanhebben en het fleurig beeld dat in de stad is waar te nemen. Jongu no taki slavernij tori te ju de nanga mi.”

Leo: “Lesley, de geschiedenis kan je niet uitvegen en zeggen dat er geen slavernij heeft bestaan in Suriname. Ja, wij allen zijn vrijgeboren maar wat zich toen heeft voorgedaan moeten wij niet vergeten. Als beesten zijn die arme mensen gestouwd in scheepsruimten om hier te komen werken. Daarom mi ne luku no wan foe deng documentaire of film die e go over slavernij. Mi sabi taki efu mi beng libi a pis teng dati mi no bo libi langa. Ik zou voor mijn vrijheid gevochten hebben net als die marrons van toen hebben gedaan.”

Jetty: “Ik ben het met jullie beiden eens. Niet vergeten, maar ook niet elk jaar erover praten. Het is een vrije dag dus laten wij gezellig bezig zijn. I sjie deng pikinnengre nanga deng mooi koto. Bijna wilde ik weer een baby hebben om haar ook zo mooi te kleden op deze dag. Maar ja, alles is al opgedroogd. Ik heb al de hele week een koto aan, maar ik debatteer niet over de situatie van toen.”

Marleen: “Ik hoef geen baby te hebben. Mi e klee deng granpikin fu mi. Tide manteng srefi mi beng go na strati nanga wang toe fu deng. Me sari wel dati deng ma fu tegenwoordige e waka nanga deng pikin te lati neti. Koiri manteng nanga deng pikin en te ai kong dungru go na oso. Als jij zelf ook uit wil gaan, ga dat later op de avond de straat op. Deng suma e pina deng pikin. Alles bij elkaar wel een leuke dag. Niet eens zoveel regen.”

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.