PARAMARIBO, 29 aug – Het aanwenden van wapengeweld door politieagenten is niet overmatig. Dit zegt voorzitter Robby Ramjiawan van de Surinaamse Politiebond, SPB. De vier recente gevallen in korte tijd mogen geen reden geven tot ongerustheid. Elk geval moet op zich bekeken worden. “Duidelijk moet zijn dat de politie een wapen heeft om te gebruiken onder bepaalde omstandigheden.”

Die omstandigheden verschillen van geval tot geval. “Elke politieagent heeft een eigen verantwoordelijkheid”, zegt Ramdjiawan tegenover de Times of Suriname. Daar moeten agent en burger beiden rekening mee houden. Tijdens de opleiding en in het politiehandvest wordt duidelijk gemaakt wanneer vuurwapengeweld mag worden aangewend. Bovendien is er nog altijd de organisatie, het korps zelf. Agenten die fout gaan, worden gecorrigeerd.

Dat zich in korte tijd vier gevallen voordeden is opvallend, maar ‘niet zorgwekkend.’ Toch is het te begrijpen dat burgers zich niet op hun gemak gaan voelen. Volgens Ramdjiawan is daar geen reden voor. Politieagenten krijgen geen dienstwapen om burgers bang te maken. Het wapen is er om de misdaad te bestrijden. In één van de gevallen viel een dode. Het betrof een man die kort te voren had ingebroken bij een agent thuis. Hij werd op de vlucht neergeschoten.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.