Op vrijdag 7 maart 2014 werd in een politiebericht bekendgemaakt dat de afdeling Fraude geconfronteerd werd met vier gevallen van internetfraude bekend als “phishing”. Phishing is een vorm van oplichting via internet waarbij slachtoffers naar een valse bankwebsite worden gelokt met behulp van een verzonnen verhaal.

Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat er iets mis is met de bankrekening van het slachtoffer en dat de bank dat moet controleren. Daarbij wordt naar inloggegevens en het wachtwoord van het slachtoffer gevraagd. Als het slachtoffer in de val trapt, komen de criminelen aan belangrijke informatie waarmee zij de bankrekening van zo’n slachtoffer kunnen plunderen.

Om aan het gestolen geld te komen, hebben de criminelen zogenaamde “money mules” of “geld ezels” nodig, meldt de politie vandaag. Deze personen stellen hun bankrekening ter beschikking van de criminelen om het gestolen geld op hun rekening te doen overplaatsen. De mules halen het geld op en storten het op een door de crimineel opgegeven rekening. De criminelen zitten meestal in het buitenland.

De mules krijgen voor hun medewerking een percentage van het gestolen geld. Vaak zijn deze “money mules” bewust bezig, maar er zijn ook mensen die niet ervan bewust zijn dat zij criminelen helpen om anderen te benadelen, zegt de politie verder in een persbericht.

Een vrouw is in dit kader enkele dagen terug naar een kantoor hier te lande geweest om een geldbedrag over te maken naar Maleisië. De vrouw gaf aan het personeel van het kantoor te kennen dat zij door een onbekende persoon vanuit het buitenland benaderd was met het verzoek om geld te mogen storten op haar bankrekening. Vervolgens moest zij het geld via die module overmaken naar Maleisië. Voor haar medewerking mocht zij 10% procent van het op haar bankrekening gestorte bedrag houden.

Het personeel van het het bedrijf adviseerde deze vrouw het geld niet over te maken en om contact te maken met de afdeling Fraude van de politie. De vrouw heeft het advies opgevolgd en heeft hierdoor veel narigheid voor zichzelf voorkomen, zegt de politie verder. In het ergste geval kon deze vrouw als verdachte van medeplichtigheid aan diefstal, oplichting of heling hangende een politie-onderzoek in verzekering worden gesteld. Door zo verstandig te handelen is de vrouw na verhoor heengezonden. Het op haar bankrekening gestort geldbedrag is door de politie in beslag genomen.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.