PARAMARIBO, 28 apr – De politici en politieke partijen uit het binnenland hebben zichzelf tot slachtoffer gemanoeuvreerd. Wat A Combinatie, AC, nu overkomt is het voorlopige dieptepunt van een jarenlang proces. De beul heeft het maar voor het hakken. Niet één of twee, maar alle drie (voormalige) politieke partijen in AC zijn verliezers. Dus ook de Abop van voormalig guerrillaleider Ronnie Brunswijk.

Hij mag dan zijn favoriete hebben gered voor het moment. Dat hij andere delen van A Combinatie moet opofferen, zegt alles over zijn verzwakte positie. Het inspelen op de onderlinge verdeeldheid is voor de meesters der intrige een fluitje van een cent. Een bedje dat niet vandaag, maar al enkele jaren terug is gespreid. Zeven zetels bezitten in het parlement biedt perspectieven in de hedendaagse Surinaamse politiek. Perspectieven die zonder meer hard nodig zijn.

De achtergebleven ontwikkeling van het binnenland voedt die nood. A Combinatie had, heeft die perspectieven. Tragisch genoeg falen de leiders grandioos in het benutten. Niet incidenteel, maar bij herhaling dient het onvermogen zich aan. Het is dit onvermogen zichzelf te ontstijgen dat nu de nooddruftige achterban het nakijken geeft. Bouterse de gehavende staat van AC aanrekenen, is veel te veel onverdiende eer. Het zo anders kunnen zijn.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.