Door Robin Rosario

PARAMARIBO – In gesprek met GFC Nieuws vertelt parlementariër Diana Pokie (AC/BEP) dat zij hulp vraagt voor de EBGS-school te Doewatra in het district Brokopondo. De school wordt ook bezocht door leerlingen van de nabijgelegen dorpen Bekiokonde, Banafokonde, Pikinpada en Baikoetoe. De bewoners hebben de opening van de school op maandag tegengehouden omdat er maar drie leerkrachten ter beschikking waren.

Normaal zijn er vier leerkrachten aanwezig om ongeveer 120 tot 150 leerlingen onderwijs te geven. De bewoners zien graag dat er vijf of zes leerkrachten aanwezig zijn om de leerlingen te begeleiden. Er zijn maar vijf lokalen op de school. Van de vijf lokalen zijn er twee bestemd voor de combinatieklassen t.w. de derde en de vierde klasse en de vijfde en de zesde klasse. De andere drie lokalen worden gebruikt voor leerlingen van de eerste klasse en van de tweede klasse. Er is geen kleuterklas waardoor kinderen uit die dorpen pas op zesjarige leeftijd een bezoek brengen aan de school wat zorgt voor problemen.

Er is dan een taalbarrière want zij zijn de Nederlandse taal dan nog niet machtig. Ook zien de bewoners graag dat er een medicus aanwezig is voor de dorpen waardoor een leerkracht die ziek wordt niet helemaal naar Paramaribo moet reizen voor  behandeling. Dat brengt stagnatie met zich mee want de school heeft dan weer eens enkele dagen gebrek aan een leerkracht.

Pokie bracht dinsdag een bezoek aan Doewatra omdat de bewoners een beroep op haar hadden gedaan. Zij zegt tenslotte haar positie als DNA-lid te willen inzetten om de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling te informeren over wat daar gebeurt.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.