Op zondag 30 maart aanstaande vindt in het Bijlmer Parktheater (Amsterdam) de Nederlandse première plaats van Poetry is an Island, Derek Walcott. Een unieke documentaire over de Caribische Nobelprijswinnaar en dichter Derek Walcott. De vertoning van de director’s cut vindt in aanwezigheid van de Surinaamse regisseur Ida Does plaats.

In Trinidad, Cuba (Havana) New York en natuurlijk St.Lucia is deze met lof ontvangen documentaire al in première gegaan. Nu is het eindelijk de beurt aan Nederland.

Nooit eerder kreeg het grote publiek de kans om de kleurrijke belevingswereld van de oude meester op deze wijze visueel te ervaren. De documentaire is grotendeels gefilmd op het idyllische Caribische eiland St.Lucia, de thuisbasis van de dichter. Voor het eerst heeft Derek Walcott, de eerste gekleurde Caribische schrijver die de Nobelprijs won, een filmmaker een dergelijke intieme inkijk in zijn wereld gegund. Hij toonde zich tijdens de internationale première in Trinidad verguld met het resultaat: “Shedid a verybeautifulandgentle job.”

Antoine de Kom, winnaar van de VSB-poëzieprijs 2014 en kleinzoon van de Surinaamse verzetsheld en mensenrechtenactivist Anton de Kom draagt, voorafgaand aan de filmvertoning, eigen werk voor. De jonge violist Yannick Hiwat zal een geïmproviseerde muzikale interpretatie van de poëtische opvoeren. Na de vertoning van de film, krijgt het publiek de gelegenheid om vragen te stellen aan de regisseur Ida Does. De bekende Curaçaose actrice Paulette Smit presenteert de avond.

De première vindt plaats in het Bijlmer Parktheater, dé plek waar de veelkleurige, culturele pracht en mystiek van de diaspora voelbaar is.

Over de film

In Poetry is an Island ontmoet regisseur Ida Does (idadoes.nl) de 84-jarige dichter in zijn persoonlijke omgeving: op zijn geliefde eiland, in zijn atelier, op zijn favoriete stranden en in zijn huis. Het levert een intiem portret op van de oude meester, die zich opvallend open stelt. Dat leidt tot zichtbaar kwetsbare momenten voor de camera.

Voorts komen aan het woord jeugdvrienden, familieleden en theatermensen met wie Derek Walcott nauw heeft samengewerkt en worden zeldzame beelden vertoond van het geboortehuis van Walcott in Castries, St.Lucia.

Derek Walcott (1930), die de Nobelprijs voor de Literatuur won in 1992, is één van de grootste levende dichters op het wereldtoneel van de literatuur. Hij is een gevierd toneelschrijver en schilder, maar het meest bekend om zijn poëzie. Walcott’s  thuis, het aantrekkelijke middelpunt van zijn schrijven, is het Caribische eiland St. Lucia.

Een eiland dat gedurende honderden jaren tussen Franse en Engelse koloniale machthebbers werd uitgewisseld en in 1979 onafhankelijk werd. Walcott’s werk getuigt enerzijds van liefde voor de Westerse literatuur, geschiedenis en beschaving en anderzijds van een onwrikbare loyaliteit en grote liefde voor de Caribische cultuur.

De documentaire is inmiddels in het Spaans en in het Nederlands vertaald. De producenten Rebecca Roos en Ida Does doelen op vertaling in het Italiaans, Chinees, Frans en Duits, alvorens de documentaire op DVD wordt uitgebracht, naar verwachting in december 2014.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.