Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Planetoïden brachten water naar de aarde

Planetoïden brachten water naar de aarde

Anders dan gedacht, is het water op onze planeet niet afkomstig van kometen uit de buitengebieden van ons zonnestelsel.

Volgens wetenschappers uit Groot-Brittannië, Canada en de VS is het water voornamelijk afkomstig van ‘lokale’ bronnen.

Dat hebben zij via Science Express bekendgemaakt. De onderzoekers komen tot hun conclusie na onderzoek van een bepaald type meteorieten, zogeheten koolstofrijke chondrieten.

Daarbij is onder meer gekeken naar het deuteriumgehalte van het water dat deze brokstukken van planetoïden bevatten. Deuterium, ook wel ‘zware waterstof’ genoemd, is een isotoop van gewone waterstof.

Op theoretische gronden is het zeer aannemelijk dat water dat (in bevroren vorm) uit de buitengebieden van ons zonnestelsel komt, een hoger deuteriumgehalte heeft dan objecten die dichter bij de zon zijn ontstaan.

Uit het onderzoek van 86 chondrieten blijkt nu dat deze overblijfselen uit de ‘oertijd’ van ons zonnestelsel een relatief laag deuteriumgehalte hebben. Dit resultaat is in strijd met het bestaande idee dat de koolstofrijke chondrieten, net als kometen, van voorbij de baan van de planeet Jupiter afkomstig zijn en later richting centrum zijn ‘gemigreerd’.

Volgens de wetenschappers is het waarschijnlijker dat de chondrieten gewoon afkomstig zijn uit de planetoïdengordel tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter. Dat de chondrieten weinig deuterium bevatten wijst er bovendien op dat er niet veel aanvoer was van (deuteriumrijk) water uit de buitengebieden van het zonnestelsel.

De bron van het water en andere vluchtige stoffen op aarde moet dus dichter bij huis worden gezocht: waarschijnlijk in de planetoïdengordel zelf.

(nu.nl)


Posted

in

by

Tags: