Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » PL in spoedoverleg met juristenteam over benoeming nieuwe DNA-leden

PL in spoedoverleg met juristenteam over benoeming nieuwe DNA-leden

Partijleider Paul Somohardjo.

door Andjenie Harkhoe

PARAMARIBO- De top van de Pertjajah Luhur (PL) onder voorzitterschap van Paul Somohardjo voert vanavond spoedoverleg met haar juristenteam. De aanleiding is de  toelating van de twee nieuwe DNA- leden Romeo Albitrouw en Heintje Sampie (ABOP) deze week. De coalitiepartij wil zich uitvoerig laten informeren over deze kwestie. GFC Nieuws berichtte afgelopen zaterdag al dat de benoeming van het duo op losse schroeven staat.

Zowel binnen de oppositie als coalitie stuit de toelating op obstakels. De redactie verneemt dat verschillende DNA-leden van oordeel zijn dat de democratie niet gediend wordt met de beoogde benoemingsmodule.

Hoewel de rechter nog geen vonnis heeft gewezen in de zaak Diana Pokie en Waldie Ajaiso tegen hun royement door BEP, staat  de toelating in het parlement toch op de agenda.

Dit weekend heeft PL voorman Paul Somohardjo telefonisch topoverleg gevoerd met parlementsvoorzitter Jenny Simons. De benoemingskwestie is tijdens dat gesprek uitgebreid aan de orde geweest. Vernomen wordt dat de PL-partijleider wil kiezen voor de meest democratische oplossing. In dit kader waren er gisteren en vandaag ook gesprekken  met Lothar Boksteen van het  Centraal Hoofdstembureau evenals mevrouw Jennifer van Dijk – Silos van het Onafhankelijk kiesbureau.

Aan GFC Nieuws zegt Somohardjo dat er geenszins de indruk moet ontstaan binnen de gemeenschap dat zijn partij chantagepolitiek wil voeren. Volgens hem  moeten de democratische beginselen van de rechtstaat altijd prevaleren boven elk ander belang.

“Het is geen unicum als het parlement  niet voltallig is. Het geval van parlementariër Nurmohamed is een pregnant voorbeeld. Hij bleek Nederlander te zijn en moest toen zijn zetel afstaan. Het parlement was toen maandenlang niet voltallig. Ook de kwestie van parlementariër Koorndijk is een goed voorbeeld. Hij werd in de jaren 70 niet toegelaten omdat de oppositie geen quorum verleende. President Ferrier hakte toen de knoop door, door nieuwe verkiezingen uit te schrijven”, zegt Somohardjo.

Indien de twee ABOP- leden  deze week niet worden toegelaten is de benoemingsperiode geëxpireerd en moeten er nieuwe verkiezingen in de districten Brokopondo en Sipaliwini worden gehouden. Dat zegt althans een deskundige aan de nieuwssite. In 2010 was er een dispuut tussen de BEP en de ABOP. Er werden toen geen schaduwkandidaten geplaatst. Nieuwe verkiezingen in de districten zijn dan onvermijdelijk, zegt hij.


Posted

in

by

Tags: