PARAMARIBO, 1 jun – Geld uit de Petro Caribe overeenkomst met Venezuela is binnenkort beschikbaar. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken mogen ondernemers binnenkort trekken. Het betreft ruim vijf miljoen dollar, die Suriname overgehouden heeft aan de handel met Venezuela.

Sinds het afsluiten van de overeenkomst vonden er reeds vier olieleveranties plaats. Die hoeven niet meteen betaald te worden. De bedoeling is wel dat een deel van het overgehouden geld naar een ontwikkelingsfonds gaat. “We hebben al een paar miljoentjes”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname. Het administratieve voorwerk wordt nu gedaan. Het midden- en kleinbedrijf mag dan geld lenen voor uitbreidingsinvesteringen.

Het fonds moet uiteindelijk zichzelf voorzien. Het betekent dan wel dat de beheerders en de ondernemers volgens boekje werken. “We moeten de financiële structuur nog regelen, maar het loopt goed”, aldus Lackin. Het ‘regelen’ van een deugdelijke structuur is precies de grote uitdaging. De achilleshiel van dit soort fondsen is vaak de zwakke betalingsdiscipline bij klanten. Petro Caribe is het geesteskind van de Venezolaanse president Hugo Chávez.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.