Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Passie voor Suriname’ wil maatschappelijke revolutie

‘Passie voor Suriname’ wil maatschappelijke revolutie

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Na ruim een halve eeuw onafhankelijkheid is een maatschappelijke omwenteling en mindshift van de samenleving noodzakelijk om daadwerkelijke economische ontwikkeling en welvaart te realiseren. Suriname heeft nog steeds het niveau van een kapotte plantage en is gepolariseerd en verdeeld langs politieke, etnische en religieuze lijnen.

Een andere hebi waarmee het land moet afrekenen is het verstikkende Bouterse-syndroom dat de bevolking in twee kampen heeft opgedeeld. “De gemeenschap wordt onnodig verscheurd, je bent of pro-Bouterse of anti-Bouterse. En daarmee strandt elke discussie”, zei Jennifer van Dijk-Silos woensdag bij de proclamatie van de beweging ‘Passie voor Suriname’. “Wij moeten ermee ophouden. Bouterse is bezig met zijn proces. Hij krijgt wel wat het recht vindt dat hij moet krijgen.”

De coördinator van de beweging voegde eraan toe dat er weinig neutraal debat mogelijk is tussen Surinamers over de zaken die ze aanhaalde, “maar ook omdat er weinig moderne ontwikkeling is bij de maatschappelijk voorhoede”. Passie voor Suriname streeft, aldus Van Dijk-Silos, naar creëren van meer bewustzijn bij de maatschappelijke voorhoede van hun verantwoordelijkheid om Suriname te verheffen na vijftig jaar onafhankelijkheid.

Gezondheidszorg

Voorts wil de beweging meer neutrale debatten over politiek leiderschap, maatschappij- en ontwikkelingsvisie stimuleren. Volgens de coördinator zal de Surinamer zich meer moeten bemoeien met wat er in de politiek gebeurt “om zo de politiek scherp aan de beloftes te kunnen houden”. Ze benoemde verschillende maatschappelijke misstanden, waaronder de situatie in de gezondheidszorg.

Van Dijk-Silos vroeg zich af of burgers wel beseffen dat gezondheidszorg niet meer voor iedereen toegankelijk is. Zelfs niet voor zij die een goede medische verzekering hebben. Ze voerde aan dat terwijl de medische sector op zijn gat ligt de Vereniging van Medici in Suriname niets van zich laat horen.

Voorts worden de rechten van ingesloten verdachten bij het leven vertrapt door de staat, met name politieagenten, maar dat er geen haan naar kraait. Zij verwees naar het geval enkele dagen geleden waarbij arrestanten door politiemannen zwaar werden mishandeld en dat de Orde van Advocaten, een waakhond binnen de rechtstaat, zich in stilzwijgen heeft gehuld.

Sociale elite

Criticus Hikmat Mahawat Khan, die samen met Van Dijk-Silos, Rose-Ann Franklin, Colvin Overdiep en Milton Castelen tot de initiatiefgroep behoort, voerde aan dat de “sociale elite” van het land zich ook moet laten horen. Zo kan deze groep mede de richting helpen bepalen.

Hij hekelde dat toen bekend werd dat Rosebel Gold Mines door Zijin Mining Group zou worden overgenomen er geen debat is gekomen of Suriname niet zelf deze goudmijn in handen zou moeten krijgen. Zaken zijn gewoon op hun beloop gelaten. Deze houding van burgers moet veranderen, meent Mahawat Khan.

Andere kijk

De ontwikkeling van Suriname vraagt, aldus Van Dijk-Silos, om een multidisciplinaire en multidimensionale kijk. Dit betekent dat er anders dan voorheen moet worden gekeken. Het gaat om drie verschillende visies die in samenhang moeten opereren om effectief te zijn: ontwikkelings-, leiderschaps- en maatschappijvisie. Veranderingen kunnen, volgens haar, alleen omarmd worden en duurzaam blijven als men het probleem erkent en begrijpt. Erkenning van de problemen zal het vinden van oplossingen vergemakkelijken, stelde ze.

De beweging hoopt dat met de activiteiten die ze de komende tijd zal ontplooien burgers in de toekomst zullen stemmen op politieke leiders en partijen die een duidelijke ontwikkelings- en maatschappijvisie hebben en op integere, niet-corrupte personen. Behalve individuele personen kunnen ook organisaties zich bij Passie voor Suriname aansluiten.