Een kleine Samoaanse vliegmaatschappij gaat op haar internationale vluchten passagiers laten betalen op basis van hun eigen gewicht en dat van hun bagage. Dat heeft Samoa Air woensdag bekendgemaakt. Afhankelijk van de vlucht kost elke kilo omgerekend 72 tot 82 eurocent.

De baas van de Samoa Air, Chris Langton, zei dat reizigers zich ervan bewust moeten zijn dat vliegen afhankelijk is van gewicht en niet van het aantal stoelen. ‘Het vliegtuig kan slechts een bepaald gewicht vervoeren en dat gewicht moet worden betaald. Het is niet anders.’ Langton, zelf piloot, zei dat toen hij voor andere maatschappijen vloog, hij het idee bij zijn bazen had geopperd, maar dat die het een te gevoelig onderwerp vonden.

Wegen
Het nieuwe systeem maakt van Samoa Air de eerste maatschappij die zich geheel op gewicht baseert voor de prijs van vluchten. Reizigers in de regio worden al gewogen voor ze vliegen, omdat er vaak kleine toestellen worden gebruikt om mensen tussen de eilanden te vervoeren.

Langton zei dat het betalen-per-kilo-systeem gemengde reacties heeft opgeroepen. Hoewel sommige passagiers verbaasd waren, heeft niemand geweigerd zich te laten wegen. Sommige passagiers die gewicht hebben verloren hebben een gratis vlucht aangeboden gekregen, zei Langton.

Obesitas
Volgens hem waren gezondheidswerkers in Amerikaans Samoa de eersten om te bellen toen het nieuws bekend werd. ‘Ze willen dit gebruiken om obesitas aan de orde te stellen’, aldus Langton. Eilanden in de Stille Oceaan kennen de meeste obesitasgevallen ter wereld. Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie uit 2011 kampt 86 procent van de Samoanen met overgewicht. Alleen buurlanden Nauru, de Cookeilanden en Tonga scoren nog slechter.

Het is een goede manier om afslanken en gezond eten te bevorderen, aldus Palanitina Toelupe van het Samoaanse ministerie van volksgezondheid. ‘Het is een erg gedurfd plan’, aldus Toelupe. Ze voegde er wel aan toe dat vliegen erdoor voor sommige mensen mogelijk te duur wordt en dat het betaalsysteem slechts een klein deel kan uitmaken van een grotere strategie gericht op de strijd tegen overgewicht.

(ad.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.