Door Johan Donner

PARAMARIBO – Het parlementslid Rabin Parmessar heeft gisteren fel geprotesteerd tegen de gang van zaken rondom de toepassing, implementatie en uitvoering van de CARIFORUM EU EPA overeenkomsten.

“Terwijl de onderhandelingen nog gaande zijn en in feite de ratificatie van de voorlopige overeenkomsten nog gaande is worden in de praktijk de ACP landen door de EU opgedrongen om nu al de onderlinge relaties op grond van deze overeenkomsten te doen verlopen”, zegt Parmessar tegenover GFC.

Parmessar verduidelijkte verder dat ook in het Caribisch Gebied dit het geval is, waarbij geconstateerd wordt dat ondanks de CARIFORUM EU EPA overeenkomsten nog niet eens officieel in de fase verkeren van implementatie,  de EU eenzijdig haar zienswijze opdringt alsof  ratificatie al heeft plaats gevonden.

De parlementariër vindt deze houding van de EU verwerpelijk, omdat tal van procedures voor de ratificatie van deze internationale overeenkomst nog gaande zijn in de respectievelijke landen. “Aan beide kanten heeft slechts een minderheid van landen de verdragen geratificeerd. In het Caribisch gebied zijn dat: Antigua and Barbuda, Barbados, Belize, de Dominican Republic en Guyana. En van de 27 EU lidlanden hebben slechts 10 geratificeerd.

Parmessar zegt dat het Surinaamse standpunt is gebaseerd op artikel 243 van de CF EU EPA principe overeenkomst, dat zegt dat de overeenkomst geen rechtskracht zal hebben, alvorens het door al de respectievelijke landen is geratificeerd.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.