PARAMARIBO, 6 sep – Een delegatie van het parlement gaat binnenkort naar de Verenigde Staten van Amerika. Volgens delegatieleider Ricardo Panka (Mega Combinatie/NDP) is het de bedoeling te oriënteren over de instelling van een waarheids- en verzoeningscommissie. Er zal gesproken worden met instituten en organisaties. Ook Panama zal worden bezocht.

“We hebben voor Panama gekozen, omdat zij ook een bijna identieke situatie hebben gehad als in Suriname”, zegt Panka tegenover de Times of Suriname. In beide landen zal worden gesproken over het instellen van een waarheids- en verzoeningscommissie. Die moet onder meer de omstandigheden rond de Decembermoorden naar boven halen. De eerder dit jaar gewijzigde amnestiewet schrijft de instelling van een dergelijke commissie voor.

De oppositie en nabestaanden van de geëxecuteerden zijn tegen de nieuwe amnestiewet. Er zal niet worden meegewerkt aan activiteiten van de commissie. De coalitie wil na het bezoek doorgaan met het voorwerk. Het standpunt dat niemand wordt uitgesloten, blijft immer gehandhaafd. “We willen iedereen betrekken om een zo breed mogelijk draagvlak te krijgen. We hebben een plan van aanpak en kijken hoe de commissie het best op te zetten”, aldus Panka.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.