PARAMARIBO, 5 apr – De amnestiewet heeft voor rust gezorgd in de samenleving. Dit zegt parlementariër (Mega Combinatie/NDP) André Misikaba. Anders dan tegenstanders van de wet, blijkt de tevreden terug op een jaar amnestiewet. Het accent in de discussie rond de decembermoorden is verlegd. Er wordt niet meer gesproken over wel of geen straf.

Dat moet dan gezien worden als positief effect. Het schorsen van het strafproces moet in dit licht worden gezien. “Het proces is nu geschorst en de discussie tussen juristen is nu of het op te richten Constitutioneel Hof bevoegd is reeds bestaande wetten te toetsen aan de grondwet”, zegt Misiekaba tegenover de Ware Tijd. Hij ziet het effect ook bij de jaarlijkse herdenking van acht december 1982. Het zou ‘nog nooit zo stil’ zijn geweest.

De doelstelling bij het indienen van de wet een jaar terug zou dus ruimschoots zijn gerealiseerd.“Politiek en maatschappelijk heeft de amnestiewet voorlopig voor rust gezorgd”, aldus Misikaba. Die mening is niet een ieder toegedaan. Ronny Asabina (Bep) vindt niet dat er sprake is van maatschappelijke rust en saamhorigheid zoals was beoogd. “Ik gaf toen al aan dar het de verscheidenheid juist zou intensiveren.”
Het was ook waarom zijn partij, toen nog in de coalitie, niet meedeed aan de stemming.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.