PARAMARIBO, 21 aug – Het parlement staat voor een dilemma door een rechterlijk besluit. De schorsing van parlementariërs Diana Pokie en Waldie Adjaiso door de politieke partij Bep, is geschorst. De rechter in kortgeding gaat hiermee dwars door het besluit van het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB. Het bureau keurde de schorsing al goed en zette een terugroepprocedure in.

Het terugroepen op verzoek van de Bep is al in vergevorderd stadium. Het rechterlijk besluit gooit nu roet in het eten van het parlement zelf. Daar waren de fractieleiders kamerbreed al voor het vervangen van het duo. Volgens het parlement moest een wettelijk voorschrift in acht genomen. De twee vervangers hadden al ‘bewilligd’ na in kennis te zijn gesteld van hun kandidatuur. Het laatste doet het OKB en dan hebben de kandidaten dertig dagen de tijd.

Het parlement vreest dat als de voorgeschreven tijd verstrijkt er een probleem ontstaat. De twee kandidaten vallen uit en dan moeten voor het district Brokopondo verkiezingen worden uitgeschreven. Pokie en Adjaiso hebben nu van de rechter de ruimte hun recht te halen. Dat moet in een civiel proces gebeuren. Het parlement moet nu beslissen wat te doen met de nieuwe situatie. Volgens sommige juristen was de haast nergens voor nodig.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.