PARAMARIBO, 6 okt – Het parlement komt binnenkort bijeen voor het bespreken van het verdere traject richting waarheids- en verzoeningscommissie. Volgens Ricardo Panka, fractieleider van de Mega Combinatie, is de eerstvolgende stap in feite al bekend. Na de politiek, zal de samenleving zelf worden geraadpleegd.

“Afhankelijk van de uitkomst van de vergadering, willen we daarna beginnen met nationale consultaties. We willen spreken met de hele Surinaamse gemeenschap “, zegt Panka tegenover de Ware Tijd. In het parlement zal wel eerst verslag worden gedaan van een recente reis naar de Verenigde Staten van Amerika en Panama. Het betrof een oriëntatie rond ervaringen met waarheid en verzoening. Het parlement moet nog een wetsvoorstel voorbereiden.

De bedoeling is een juridische basis aan te leggen voor de waarheids- en verzoeningscommissie. Eerder dit jaar stuurde de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, al een missie naar Suriname. De missie was een reactie op een verzoek van de regering Bouterse om assistentie. De OAS bekijkt nog of er ook daadwerkelijk steun zal worden verleend. Volgens de recent aangenomen Amnestiewet moet een proces van waarheid en verzoening worden ingezet.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.