PARAMARIBO, 6 sep – De republiek Frankrijk blijft een voorname rol vervullen in het buitenlands beleid van Suriname. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. De principes van sinds de aanvang van de regering Bouterse gelden nog immer. Als buren zijn de Fransen belangrijke spelers, waar Suriname graag rekening mee houdt. De liefde lijkt wederzijds.

De Franse ambassade in Paramaribo is pas nog verhuisd naar een nieuw adres. Op zich misschien niets bijzonders, maar de regering ziet er een bepaald signaal in. “Met de vestiging in het nieuwe ambassadegebouw met meer faciliteiten, is het een teken voor ons dat ons buitenlands beleid en ook de bilaterale relatie door Frankrijk heel serieus genomen worden”, zegt Lackin tegenover STVS. Buurland Frans Guyana neemt dan ook een speciale plaats in.

“We zien het niet alleen als Frans Guyana maar als Frankrijk, we grenzen aan één van de grootste Europese mogendheden, een van de belangrijke spelers in de ACP-EU relatie”, aldus Lackin. “Er zijn heel wat samenwerkingsinstrumenten, onder meer de River Council, met agendapunten op het gebied van veiligheid en gemeenschappelijke veiligheidsprogramma’s op de Marowijne rivier. We werken samen op het gebied van milieu.” Ook misdaadbestrijding langs de grens krijgt aandacht.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.