De september-editie van het maandblad Parbode

Op last van kortgedingrechter Ingrid Changur-Lachitjaran moeten alle exemplaren van de september-editie van Parbode uit de schappen gehaald worden. De rechter heeft gisteren hiertoe besloten in haar vonnis naar aanleiding van het proces dat Wilma Mangaldee van Ommeren-Poeran en haar dochter Helsa van Ommeren tegen Parbode aanhangig hadden gemaakt. Het tweetal stapte naar de groene tafel vanwege een in de september opgenomen artikel, waarin de tot nog toe onopgeloste moord op Harold van Ommeren wordt gereconstrueerd.

Parbode schrijft op haar website www.parbode.com dat op last van de kantonrechter de uitgever van Parbode de september-editie uiterlijk zaterdag 14 september 13.00 uur uit de handel moet hebben gehaald.

Parbode spreekt van een verstrekkende uitspraak.

Weduwe Mangaldee van Ommeren-Poeran en dochter Helsa van Ommeren vonden het artikel, waarin ook de mogelijke betrokkenheid van de familie zelf werd aangehaald, beledigend en waren van mening dat de volledige publicatie ten onterechte is geschied. De rechter stelde hen in het gelijk.

“De uitgever van Parbode respecteert de uitspraak en geeft gehoor aan het bevel. Dit betekent dat de editie van september vanaf zaterdagmiddag 14 september niet meer te koop is bij de bekende verkooppunten in Suriname. In Nederland, op Curaçao en in andere landen blijft Parbode wel gewoon in de schappen liggen; de rechter achtte zich niet bevoegd om een uitspraak te doen over gebieden buiten Suriname.

Dat gevolg wordt gegeven aan het bevel, wil niet zeggen dat uitgever en redactie zich volledig terug kunnen vinden in de motivatie van de rechter; bij de totstandkoming van het artikel is zeer zorgvuldig te werk gegaan en zijn 43 verschillende bronnen geraadpleegd, inclusief andere familieleden van de heer Van Ommeren. De rechter oordeelde echter dat álle familieleden toestemming hadden moeten verlenen voordat tot publicatie mocht worden overgegaan”, aldus schrijft Parbode verder op de website.

Op verschillende punten waar Parbode wordt verkocht bleek de september editie echter al vroeg te zijn uitverkocht. “Er is een grote vraag, maar we hebben helaas niet meer”, zei een medewerkster van een Shell servicestation. Bij een boekhandel in de Hermitage Mall wist een medewerker gisteravond te vertellen dat hij eerder op de een partij van de september-editie had ontvangen, maar dat die meteen weer werden opgehaald. “Ik weet niet wat er aan de hand is”, aldus de man die duidelijk nog niet wist van het rechterlijk vonnis.

Begin deze maand heeft ook ex-minister Ramon Abrahams van Openbare Werken heeft via zijn raadsman Irvin Kanhai een rechtszaak aanhangig gemaakt tegen het maandblad. Het blad zou Abrahams in de editie van augustus ervan hebben beschuldigd zich te hebben verrijkt tijdens zijn ministersperiode. Parbode kopte in een artikel: “De Affaire Abrahams: Stelen in de politiek loont”.

Het blad weigerde een correctie te plegen. Abrahams voelt zich in zijn naam en eer aangetast en wil zijn gelijk bij de rechter zoeken. De zaak dient op 3 oktober.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.