Het ministerie van Openbare Werken gaat geen dijken meer bouwen op Commewijne. Er zou volgens planning van de vorige regering een dijk komen die zou lopen van Belwaarde tot naar Mont Ressort, om het zeewater dat langzaam landinwaarts komt, het hoofd te bieden. Echter heeft de huidige minister van Openbare Werken, Ramon Abrahams, zonder enige geldige redenen besloten om de bouw van de dijk te stoppen. In plaats daarvan wordt de weg tussen Belwaarde en Lust en Rust met 60 cm opgehoogd. ‘Een tussentijdse oplossing, zodat de mensen beschermd zijn’, zei een vertegenwoordiger van het ministerie tijdens een sessie met de plaatselijke bevolking afgelopen dinsdag op het commissariaat van districtscommissaris Ingrid Karta-Bink van Commewijne.

Een aankondiging die niet alleen de belanghebbenden onaangenaam heeft verrast, maar ook de dc. Vol afgrijzen luisterden ze naar de plannen van het ministerie. Uiteindelijk hielden de uitgenodigden het niet uit. ‘Waarom komt de dijk niet, terwijl er al geld was gereserveerd door de vorige regering?’ ‘Hoe is er plotseling geen geld?’ ‘Hoe komt men op het belachelijke idee om de weg te verhogen met 60 cm wat tot veel verkeersongelukken zal leiden?’ ‘Hoe is de minister op zo een idee gekomen?’ ‘Dit gaat nooit lukken en we gaan niet eraan meewerken!!!’, aldus de eerste reacties van enkele ondernemers.

Karta-Bink vindt dat deze beslissing niet door de keel van de bevolking van Commewijne moet worden gedrukt. ‘Ik ben diep geschokt, dit kan niet! Niemand heeft iets hierover gezegd. Ik zag dat men begonnen is met werkzaamheden en uit eigen onderzoek ben ik erachter gekomen wat ze van plan zijn. Dus de mensen wisten het niet eens. En toen ik navraag deed, hebben ze besloten een sessie te houden. Kijk nou wat de uitkomst is. Niemand kan ermee akkoord gaan’, zegt de dc. Ze keurt het plan af. ‘En dat hebben de mensen ook duidelijk laten weten. Er zijn zoveel vragen gesteld door de bewoners, maar ze hebben geen antwoorden gehad en dat is erg. Ik heb audiëntie gevraagd. De directeur van OW moet ons komen vertellen wat er allemaal gebeurt’, zegt Bink resoluut.

De bewoners zelfs zijn woest en zeggen dat ze niet inzien waarom de weg tussen Belwaarde en Lust en Rust alleen wordt verhoogd. ‘Dat wil zeggen dat iedereen die bij de rivier woont, mag verzuipen. En bovendien zijn de andere plaatsen ook laag. De verhoogde weg betekent niet dat we veilig zijn, want het water komt dan van de andere lage gebieden naar binnen. Wij gaan niet meewerken hieraan, wat er ook gebeurt. We gaan de straat op’, zeggen boze ondernemers.

De volksvertegenwoordiger Sheilendra Girjasing van Commewijne is ook onaangenaam verrast. ‘Ongeveer een jaar terug heeft deze regering ruim zes miljoen genomen uit het budget dat veilig gesteld was door de vorige regering voor de bouw van de dijk en dat aan de Waterkant uitgegeven. Toen was ik de enige die heeft geprotesteerd in DNA, geen enkele parlementariër van Commewijne heeft iets gezegd. Iedereen hield zijn/haar mond dicht. Toen al had ik voorspeld dat het geld dat weggehaald was, het project uiteindelijk zou stagneren. En kijk wat er vandaag is gebeurd: ze hebben het project gestopt en komen met een verhaal. Ze hebben gewoon lak aan ons in Commewijne. We mogen allemaal verzuipen. Deze mensen nemen eigendunkelijk beslissingen en doen alles in stilte. En niemand weet wat ze doen. Wij moeten zelf erachter komen’, zegt Girjasing woest.

De parlementariër zegt dat hij het niet hierbij zal laten. ‘Ik twijfel aan de daden van deze regering. Deze regering geeft om niemand. En als de mensen van deze gebieden zeggen dat ze gaan protesteren, dan ga ik ze ondersteunen. Wij laten het niet hierbij’, aldus Girjasing die fel reageerde. Het DNA-lid meent dat het nu hoog tijd is dat de parlementariërs van Volksalliantie ook hun mond open maken. Ook de dc zegt te protesteren tegen deze actie van OW.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.