Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Overzicht: De belangrijkste aanstellingen door Donald Trump

Overzicht: De belangrijkste aanstellingen door Donald Trump

Donald Trump en zijn team zijn druk in de weer met het aanstellen van bestuurders die de plannen van Trump voor de komende vier jaar moeten uitvoeren. Een overzicht van de plekken die al zijn gevuld.

Jeff Sessions, minister van Justitie

Jefferson ‘Jeff’ Sessions (69) was in februari de eerste zittende Republikeinse senator die openlijk zijn steun uitsprak voor Donald Trump als presidentskandidaat en later werd genoemd als een van de mogelijke kandidaat voor het vice-presidentschap. Sessions is sinds 1996 senator namens Alabama.

Sessions is een zeer grote tegenstander van immigratie en zegt dat immigratie een van de grootste oorzaken is van werkloosheid in de VS. Hij kwam in de jaren tachtig in opspraak toen hij werd genomineerd om rechter bij het Federale gerechtshof te worden. Hij zou toen hebben gezegd de Ku Klux Klan “okee” te vinden “totdat ik erachter kwam dat ze wiet rookten”. Hij zei dat de opmerking als grap was bedoeld en bood later zijn excuses aan.

De senaat moet de aanstelling van Sessions als minister nog wel goedkeuren.

Mike Pompeo, directeur CIA

Mike Pompeo (53) zit sinds 2011 namens Kansas in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij is tegen Obamacare en abortus en is lid van de National Rifle Association (NRA), de vereniging van wapenbezitters. Ook is Pompeo tegen sluiting van het detentiecentrum voor terreurverdachten in Guantanamo Bay.

De afluisterprogramma’s van de inlichtingendienst NSA heeft hij “nuttig en belangrijk” genoemd. Op Twitter heeft Pompeo laten weten dat hij “ernaar uitziet” om het atoomakkoord met Iran terug te draaien.

Ook de positie van Pompeo moet nog door de senaat worden goedgekeurd.

Nikki Haley, ambassadeur Verenigde Naties

De aanstelling van Nikki Haley (44) als VN-ambassadeur namens de VS is enigszins verrassend, hoewel haar naam in de week vóór haar benoeming vaker werd genoemd in het kader van de post van minister van Buitenlandse Zaken.

Haley sprak zich fel tegen Trump uit tijdens de voorverkiezingen van de Republikeinen. Dat verleidde Trump ertoe om haar onder meer “zeer zeer zwak” te noemen op het gebied van illegale immigratie. Later steunde ze Trump wel toen hij de voorverkiezingen van de Republikeinen won.

Haley is gouverneur van South Carolina en de eerste vrouw die door Trump en zijn team is aangesteld, hoewel voormalig campagnemanager van Trump Kellyanne Conway ook nog altijd een belangrijke rol speelt op de achtergrond. Haley is een kind van Indiase immigranten en heet eigenlijk Nimrata Randhawa, maar nam de achternaam van haar man aan.

Michael Flynn, nationaal veiligheidsadviseur

Michael Flynn is eigenlijk een Democraat, die tussen 2012 en 2014 aan het hoofd stond van de militaire inlichtingendienst, maar steeds kritischer werd op Obama. Net als Sessions was Flynn een mogelijke kandidaat voor het vice-presidentschap, maar Trump koos uiteindelijk voor Mike Pence.

Flynn zei in een tweet net als Trump te vinden dat “angst voor moslims rationeel is”. Hij wil onder meer dat Amerika beter met Rusland in Syrië gaat samenwerken.

Betsy DeVos, minister van Onderwijs

Met Betsy DeVos (58) haalt Trump een schatrijke zakenvrouw binnen die al jaren binnen de Republikeinse partij actief is. Zij was onder meer van 1996 tot 2000 voorzitter van de Republikeinse partij in Michigan en haalde geld op tijdens speciale evenementen.

Met haar man Dick DeVos richtte ze de Windquest Group op, die onder meer investeert in technologie en schone energie. Op vrijwillige basis hield DeVos zich bezig met onderwijsinitiatieven.

DeVos zette zich onder meer actief in als fondsenwerver tijdens de presidentscampagne van George W Bush. Ook was zij twee jaar voorzitter van de Commissie Financiën van de nationale Republikeinse senaatscommissie die helpt met het werven van fondsen voor (her)verkiezing van senatoren. Ook stelde Bush haar in 2004 aan als bestuursvoorzitter van het Kennedy Center for the Performing Arts.

Reince Priebus, stafchef

Reince Priebus (44) is sinds 2011 voorzitter van het Nationale Republikeinse Comité (RNC) dat nationaal de leiding heeft over Trumps Republikeinse partij. De stafchef is de hoogste medewerker van de president in het Witte Huis en een sleutelfiguur in zijn entourage.

“Het is een eer om de gekozen president Trump te vergezellen in het Witte Huis”, reageerde Priebus. “Ik ben dankbaar voor deze kans. Hij zal een grote president zijn voor alle Amerikanen.”

Stephen Bannon, strategisch adviseur

Steve Bannon (62) is een zakenman en een van de leiders van de verkiezingscampagne van Trump. Hij is topman van de conservatieve nieuwssite Breitbart. Tegenstanders betichten hem van racisme.

Ook binnen de Republikeinse partij is Bannon niet onomstreden. Zo kan hij moeilijk overweg met Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

“Priebus en Bannon zijn beiden zeer gekwalificeerde leiders die goed hebben samengewerkt tijdens de campagne en ons naar een historische overwinning hebben geleid”, onderbouwde Trump zijn keuze.

De twee moeten de toekomstige vice-president Mike Pence helpen bij de overgangsperiode.

Zie video : nu.nl