Politiek analist Jan Gajentaan

Volgens politiek analist Jan Gajentaan kan de verkiezingsoverwinning in Venezuela van president Chávez consequenties hebben voor de regio. ‘De verkiezingsoverwinning is, zoals het zich nu laat aanzien, vrij ruim uitgevallen, met een meerderheid van ongeveer 55% voor Chávez. Dat zal binnen het socialistische ALBA blok uitgelegd worden als een morele overwinning’, zegt de analist tegen GFC Nieuws.

Volgens Gajentaan werd de overwinning van Chávez verwacht door de meeste analisten. ‘Het is duidelijk dat er niet sprake was van een gelijke strijd. Chávez had onbeperkt toegang tot de staatsmiddelen om zijn verkiezingscampagne te steunen. De diverse sociale programma’s in Venezuela zijn aangewend om de populariteit van de president te verhogen. Daarnaast had de kandidaat van de oppositie Henrique Capriles veel minder toegang tot de media dan Chávez’.

‘In dat licht bezien, denk ik dat het nog een goede prestatie is geweest van Capriles dat hij ca. 45% van de stemmen heeft gehaald. Dat betekent dat van de ongeveer 19 miljoen Venezolaanse stemgerechtigden, er ruim 8,5 miljoen gekozen hebben voor verandering. Ik hoop dat president Chávez de komende jaren ook met deze mensen rekening zal houden. In een democratie is het immers een belangrijk grondbeginsel, dat de meerderheid rekening houdt met de minderheid’.

Volgens de analist is de algemene tendens momenteel binnen Latijns-Amerika  er één van een sociale politiek, waarbij veel gedaan wordt voor de armere delen van de bevolking. ‘Je kunt daarbij twee stromingen onderscheiden: het meer gematigde, sociaal-democratische model van Brazilië en het radicalere links-populisme dat gepromoot wordt door Venezuela. Ik verwacht dat de komende maanden duidelijk zal worden, bij welke van deze twee stromingen Suriname zich zal aansluiten’.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.