Kinderen met overgewicht hebben in hun latere leven een nog groter risico op hart- en vaatziekten en diabetes dan werd gedacht.

Dat blijkt uit een analyse van een groot aantal eerdere onderzoeken door de University of Oxford. De analyse omvatte 63 onderzoeken die gepubliceerd zijn tussen 2001 en 2011. In totaal werden daarin 49.220 kinderen van 5 tot 15 jaar gevolgd.

In alle onderzoeken werd gekeken naar hun gewicht en de bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes, zoals een hoge bloeddruk, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel.

Kinderen en tieners met obesitas bleken een hogere bloeddruk te hebben dan leeftijdsgenoten met een gezond gewicht. Hun overgewicht leidde ook tot een verhoogd cholesterol. De zware kinderen hadden bovendien vaker last van insulineresistentie, een risicofactor voor diabetes. Ook kwam een verdikte hartspier vaker voor bij de kinderen met overgewicht.

“Ouders en beleidsmakers moeten begrijpen dat obesitas op jonge leeftijd niet alleen gevolgen heeft voor het uiterlijk. Overgewicht heeft consequenties voor de gezondheid van kinderen en zorgt ervoor dat ze allerlei gezondheidsproblemen ontwikkelen als ze ouder worden”, zegt Claire Friedemann.

De resultaten van de analyse zijn verschenen in BMJ.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.