PARAMARIBO – Er wordt in opdracht van president Desi Bouterse opnieuw gewerkt aan het voor ondertekening klaar maken van de officiële documenten van de overeenkomst die de Surinaamse regering met de Indiase multinational ‘Food Fats Fertilizer’wil sluiten.

Dit zegt ir. Richard Kalloe, die door de regeringsleider speciaal belast is met de samenstelling van het definitief contract met het buitenlandse oliepalm bedrijf. De onderneming heeft al ongeveer 1 miljoen US dollar geïnvesteerd aan onder meer milieustudies en ander voorwerk. De Indiërs willen een oliepalmbedrijf ter waarde van meer dan 200 miljoen US dollar opzetten en ruim 4000 arbeidsplaatsen scheppen, een woonwijk met scholen en een ziekenhuis oprichten, maar echter slechts 15% aan winstbelasting afdragen.

Kalloe zegt dat hij voorstander is van dit relatief lage tarief, vanwege de risico’s die de landbouw-sector met zich meebreng, maar dat nog niet alle onderhandelaars op één lijn waren wat dit punt betreft. Er zijn drie gebieden geïdentificeerd om nieuwe oliepalm rassen te verbouwen als de Indiase investering doorgaat. Het gaat onder meer om gronden in de buurt van Blaka Watra.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.