Het mixen van bomen met verschillende overblijvende planten en voedselgewassen blijkt in Afrika de gewasopbrengsten sterk te kunnen vergroten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Washington State University waarvan de resultaten woensdag in het tijdschrift Nature verschijnen.

De geplaagde Afrikaanse bodem lijdt sterk onder uitputting door bijvoorbeeld erosie en bodemverarming. Om toch nog gewassen te kunnen telen, zijn er meststoffen en andere kunstmatige ingrepen nodig.

Uit dit onderzoek blijkt echter dat door bepaalde gewassen te mixen met andere planten en bomen, de bodemsamenstelling verbetert en de opbrengst per gewas vergroot wordt. Als bijgevolg daarvan kan het gebruik van kunstmatige meststoffen drastisch verminderd worden.

Een vierde van de groeiende groep ondervoede mensen leeft in de sub-Sahara-gebieden in Afrika. De voedingsarme bodem zorgt ervoor dat de opbrengst per hectare tot wel tien keer lager lig dan in Nederland.

De landerijen worden nu vaak alleen maar bemest met minerale meststoffen zonder organische toevoegingen, waardoor de grond nog slechter wordt.

Een van de belangrijkste factoren om de opbrengst te verhogen, is grondkwaliteit. De onderzoekers denken dat het beplanten met verschillende overblijvende planten en bomen ervoor kan zorgen dat de bodemkwaliteit blijvend verbeterd.

Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar verschillende overblijvende voedingsgewassen, zoals overblijvende graansoorten. De wetenschappers pleiten voor meer onderzoek, vooral omdat het bedrag dat nodig is voor onderzoek verbleekt bij de miljarden die nodig zijn voor kunstmeststoffen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.