In het weekeinde is de samenleving opgeschrikt met het nieuws dat een man gedood is door een reuzenmiereneter ook wel tamanoea genoemd in het sranan tongo. Velen vroegen zich meteen af of dit beest dat er niet naar uitziet wel zo gevaarlijk is.

De retorische vraag is: welk wild dier is niet gevaarlijk? Het latere slachtoffer maakte de fout om het dier na te gaan en heeft dit met zijn leven moeten bekopen. Net als de mens hebben ook dieren het recht zich te verdedigen wanneer zij zich bedreigd voelen. De tamanoea doet dit op een heel aparte manier.

Wanneer hij geen uitweg ziet gaat dit dier op zijn rug liggen en doet dan voorkomen alsof hij dood is. Wanneer de aanvaller hem nadert kan hij zeer gevaarlijk uithalen met zijn lange klauwen. Er zijn gevallen bekend waarbij de reuzenmiereneter zijn belager zelf omarmt, zodanig vastklemt en met de klauwen bewerkt. Ook kan een tamanoea op zijn achterpoten gaat staan en met zijn klauwen uithalen.

De mogelijkheid bestaat dat in het geval van afgelopen zaterdag het dier zich op deze manier verdedigd heeft. In een gisteren in een lokaal dagblad verschenen column noemde de schrijver de reuzenmiereneter een luiwammes. Op de eerste plaats is niet duidelijk waarom hij deze benaming heeft gebruikt.

Waarschijnlijk omdat dit dier zich ogenschijnlijk traag voortbeweegt (hij is wel een verwant van de luiaard). Echter wordt hiermee de plank misgeslagen, want duidelijk was dat het dier zaterdag wel erg snel wist weg te rennen.

Wanneer er gevaar dreigt gaat de tamanoea in eerste instantie er vlug vandoor, hij zal zijn klauwen als laatste strohalm gebruiken, maar dan ook heel effectief. Sommige wetenschappers zien de reuzenmiereneter ook als een beersoort, dit vanwege zijn vacht, manier van lopen en het feit dat hij rechtop kan gaan staan om zich te verdedigen.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.