Kinderen maken hun ouders gelukkiger dan tien jaar geleden.

Zo blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Ouders van Nu onder 16.000 ondervraagde Nederlanders. Voor 75 procent van de vaders en moeders is de komst van een kindje hun grootste geluksmoment, vergeleken met minder dan de helft in 2012.

Maar liefst 71 procent is gelukkiger geworden sinds de komst van de kleine. Moeders geven hun relatie gemiddeld een 8,1, waarvan een kwart een hoger cijfer geeft sinds de geboorte van hun kinderen. Slechts 5 procent is minder gelukkig en 5 procent denkt wel eens ‘was ik maar nooit aan kinderen begonnen’.

Arbeidspsycholoog Jolet Plomp merkt uit de resultaten op dat steeds meer ouders bewust voor kinderen kiezen. “Kinderen krijgen gebeurt op basis van een weloverwogen beslissing en dat betekent dat ouders er meer van kunnen genieten en zich niet uit het veld laten slaan door de onvermijdelijke nadelen.”

Naast al het positieve, kunnen de ondervraagde moeders ook nadelen opnoemen. 31 procent vindt zichzelf sinds de geboorte van haar kinderen niet aantrekkelijker. 39 procent is ’s avonds zo moe dat ze nergens meer zin in heeft. Het grootste gemis is uitslapen, het aantal moeders dat dit het meeste mist is van 52 procent in 2002 naar 79 procent in 2012 gestegen. Ook het minder contact hebben met vriendinnen weegt zwaarder, 44 procent in 2012, tegenover 16 procent in 2002.

Daarnaast is werk tegenwoordig volgens de meeste moeder makkelijker te combineren met kinderen dan tien jaar geleden. In 2002 vond 54 procent dat moeders carrière kunnen maken, nu is dat volgens 74 procent mogelijk.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.