Kinderen van moeders die 35 jaar of ouder zijn bij de geboorte hebben een 30 procent grotere kans op autisme. Moeders jonger dan 20 zetten het minst vaak een autistisch kind op de wereld.

Dat stellen onderzoekers van het Karolinska Institutet in Stockholm en het King’s College London.

Zij hebben verschillende onderzoeken naar het verband tussen autisme en de leeftijd van de moeder geanalyseerd. Het onderzoek omvatte in totaal ruim 25.000 kinderen met autisme en 8,6 miljoen ‘controlekinderen’.

De onderzoekers vergeleken de kans op autisme bij kinderen met moeders in verschillende leeftijdsgroepen. Het verband tussen een hoger risico op autisme bij een toenemende leeftijd van de moeder gold sterker voor jongens en kinderen die de afgelopen jaren de diagnose autisme kregen.

Volgens de onderzoekers zijn er verschillende mogelijke oorzaken. De genen kunnen bijvoorbeeld veranderen met het ouder worden van de moeder, maar ook langere blootstelling aan gifstoffen kan een rol spelen.

“Hoewel we nog niet weten wel mechanisme eraan ten grondslag ligt, zijn we zeker dat een oudere moeder meer risico loopt op een kind met autisme”, besluit onderzoeker Sven Sandin.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.