De geur die van mensen afkomt verandert met de leeftijd, en deze afwijkingen zijn genoeg om een schatting van de leeftijd te kunnen doen.

Dat schrijven wetenschappers van het Amerikaanse non-profit onderzoekscentrum Monell woensdag in PLoS ONE.

In veel diersoorten geven lichaamsgeuren informatie voor degenen die het ruiken, zoals de leeftijd van het dier of de geslachtsrijpheid.

De Amerikanen kunnen dit nu ook bevestigen voor mensen.

Zij lieten drie groepen proefpersonen, van 20 tot 30, van 45 tot 55 en van 75 tot 95 jaar oud, vijf dagen lang shirts dragen met een soort maandverband in de oksel.

Deze absorberende pads werden opgeknipt en in flesjes gestopt. Een groep van 20 tot 30 jarigen beoordeelde de monsters per twee en koos degene die volgens hen van de oudste persoon was.

De ruikers hadden het een significant deel van de tijd bij het goede eind als het aankwam op de oudste groep, maar tussen de twee jongste groepen was het onderscheid moeilijker.

Ook werd de intensiteit van de geur en de draaglijkheid vastgesteld. In tegenstelling tot het populaire idee dat oude mensen stinken, bleek de lucht van bejaarden beter te harden dan die van jongere proefpersonen.

De onderzoekers nuanceren dit wel door te zeggen dat ze geen onderzoek hebben gedaan naar bijvoorbeeld de mondgeur van bejaarden, en dat dit dus geen volledige verwerping is van het idee dat oude mensen stinken.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.