De weinige orthoptisten en optometristen die na hun studie in het buitenland zijn teruggekeerd naar Suriname, trekken thans weer weg. De groep voelt zich niet gewaardeerd. Zij hebben ook geen goede samenwerking met de huisartsen, hetgeen het functioneren van deze oogdeskundigen in Suriname bemoeilijkt.

Orthoptist/optometrist Varida Haarloo, ziet graag een betere samenwerking, omdat dit het werk ten goede zal komen. Volgens Haarloo gaat samenwerken met de zorgverzekeraars ook moeilijk. De laatstgenoemden zouden namelijk niet willen vergoeden.

“Als optometrist is het dan moeilijk om jou werk naar behoren te doen.” Ze spreekt de hoopt uit dat de overheid meehelpt aan een beter verwijsbeleid vanuit de huisartsen. Haarloo stelt dat deze groep ook bewuster moet worden van de paramedische beroepen in de oogzorg. Een goede samenwerking met de oogpoli’s en de Suriname Eye Center is voor haar ook prioriteit. Ze meent dat verwijzingen hierdoor beter kunnen.

Volgens Haarloo worden kosten voor onderzoek door optometristen en orthoptisten niet gedekt door zorgverzekeraars. Momenteel worden deze behandelingen alleen door het Staatsziekenfonds (SZF) vergoed.

“We kunnen niet almaar door gratis onderzoeken verrichten zonder een vergoeding en het gaat ook moeilijk om een samenwerkingsovereenkomst met ze te krijgen,” laat Haarloo optekenen. Ze heeft daarom spoedig een verandering in het verwijsbeleid van huisartsen, desnoods door tussenkomst van de overheid.

De oogdeskundige stelt dat de orthoptisten en optometristen eraan willen meewerken om de lange wachttijden bij de oogartsen weg te werken. Er zijn volgens haar te lange wachttijden voor mensen met ernstige oogaandoeningen.

Haarloo: “Ik ben meer maatschappelijk bezig, omdat ik meer aan het opbouwen ben. Ik ben niet commercieel bezig, maar ik moet wel kunnen leven.” De oogdeskundige zegt dat collega’s liever kiezen voor landen waar ze terdege ingezet en financieel beter gewaardeerd worden.

Dit bericht is afkomstig van Suriname Herald. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.