PARAMARIBO, 21 nov – Maatregelen rond de ordening van de kleinschalige goudwinning in het binnenland, lijken te leiden tot nieuwe chaotische toestanden. De zogenaamde goudpasjes van de commissie Ordening Goudsector vallen niet in goede aarde bij bepaalde leefgemeenschappen. Er worden belangen aangetast. Dat is wat volgens commissievoorzitter Gerold Dompig in het parlement een “kruitvat” wordt genoemd.

Anders dan parlementariërs het zouden willen laten voorkomen, gaat het niet om gemeenschapsbelangen. Individuele ‘inners’ zouden de laatste jaren flink verdiend hebben aan vooral illegale Braziliaanse goudzoekers. De goudpasjes bieden de Brazilianen nu een legale status. “Dit is één van de oorzaken, maar ook onderling zijn er spanningen”, zegt Dompig tegenover de Ware Tijd. Volgens parlementariërs uit het binnenland worden de pasjes misbruikt.

De goudzoekers zouden naar willekeur mijnen, ook in de directe omgeving van leefgemeenschappen. Maar volgens Dompig spelen onderhuids andere problemen. De ordening zorgt voor een andere verdeling van mijngebieden. Die komen in handen van andere dorpelingen dan de inners. Deze nieuwe bezitters willen veelal dat de Brazilianen weg moeten. “Dit valt niet in goede aarde bij de inners, waardoor ze ruzie met elkaar krijgen.” Het ordenen lijkt aldus een gebed zonder eind.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.