PARAMARIBO, 12 sep – Het handhaven van de orde in het district Brokopondo is een buitengewone uitdaging. De plaatselijke politie zit niet alleen met een tekort aan mankracht. Ook de aard van bepaalde economische activiteiten levert probleemsituaties op. Recente incidenten getuigen daarvan.

Zoals de gewelddadige dood van een winkelier in het dorp Nieuw Koffiekamp. De man werd samen met twee anderen door inbrekers ingesloten nadat een poging tot roof mislukte. Daarna werd de ruimte waar het trio zat in brand gestoken. Het incident leidde tot flink wat commotie in en buiten het dorp. Inwoners van Nieuw Koffiekamp zelf zijn al jaren betrokken in een conflict met multinational Iamgold. Dat leidt zo nu en dan zelfs tot gewelddadig treffen.

Districtscommissaris Yvonne Pinas zag al aanleiding om meer inzet te vragen van de politie. Die heeft de handen vol. Brokopondo is een uitgestrekt district en de verspreid liggende gemeenschappen zijn moeilijk te controleren. Deze situatie is ideaal voor criminelen die trachten uit handen te blijven van de justitie. Onderduiken is er een peulenschil. Ook smokkel van allerlei verboden of schaars spul tiert er welig. Dan is er nog de goudwinning die volk van allerlei aard aantrekt.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.