Optimistische, vrolijke mensen lopen waarschijnlijk minder risico op hartproblemen. Dat melden Amerikaanse experts.

Gelukkige, optimistische mensen hebben een lager risico op hart- en vaatziekten en minder kans op een beroerte zo blijkt uit Harvard onderzoek dat woensdag is gepubliceerd in Psychological Bulletin. De wetenschappers analyseerden meer dan 200 studies op dit gebied.

Hoewel sommige mensen van nature gezonder zijn, verlaagt een gevoel van welbevinden risicofactoren als een hoge bloeddruk en cholesterol.

Het risico op ziekte was 50 procent lager bij de meest optimistische mensen. Onafhankelijk van de leeftijd, sociaal economische status, rookgedrag en lichaamsgewicht. Ook tevredenheid met het leven en geluk hadden een positieve invloed op de gezondheid van het hart.

Onderzoeker Julia Boehm benadrukt dat het hier om een verband gaat en dat het onderzoek niet bewijst dat welbevinden beschermt tegen hartziekten.

Daarbij is het natuurlijk lastig om geluk te meten. Eerdere onderzoeken naar een verband tussen stemming en hartziekten keken vooral naar stress en angst in plaats van positieve gevoelens.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.