Oppositieleden uit Surinaams parlement verwijderd

PARAMARIBO, 16 apr – Leden van de oppositie zijn uit het parlement gezet. Dit gebeurde tijdens het debat over de wet op belaging. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons gaf de politie opdracht enkele leden uit de vergadering te zetten. Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP) had kort daarvoor het straffeloos stellen van de decembermoorden aangekaart.

Dat komt neer op een schending van dezelfde internationale verdragen, die nu worden genoemd bij belagen. “Belagen is een ernstige inbreuk in de privé sfeer, het gaat in de belagingswet om de bescherming van mensenrechten en grondrechten”, zei Santokhi. Hij vond het moment van behandeling slecht gekozen. “Een moment waarop het parlement gekozen heeft mensenrechten straffeloos te stellen.” “U moet zich aan de agenda houden”, luidde steeds weer Simons’ afwijzing.

Dit werkte als een rode lap. Oppositieleden werden al maar bozer en sloegen op gegeven moment op hun tafels. Toen enkelen zich begaven naar de voorzittersstoel, zag Simons daar een bedreiging in. Ze schakelde de politie in. Volgens Randjitsingh is weer eens het ‘ondemocratisch’ handelen vanaf de stoel gebleken. De rest van de oppositie liep weg. Onder meer Radjkoemar Randjitsingh had voordien vaker geprotesteerd. Hij vond het niet kunnen dat internationale verdragen worden aangehaald.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.