Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Oppositie presenteert motie in DNA

Oppositie presenteert motie in DNA

De oppositionele partijen in De Nationale Assemblee (DNA) hebben gisteren een motie voorgelegd over de slechte financieel economische situatie in het land. Vijftien leden van de fracties van de VHP, NPS, PL en Abop plaatsen hun handtekening onder de motie.

De motie volgde nadat de regering een uiteenzetting had gegeven over de heersende crisissituatie in het land en antwoord had gegeven op vragen van parlementariërs. In haar besluit keuren de partijen het door de regering in DNA gepresenteerde beleidsmaatregelen, omdat die onduidelijk en onvoldoende gekwantificeerd zijn, niet van voldoende duurzaam karakter zijn, geen garanties bieden voor voldoende duurzame ontwikkelingen, niet in verhouding zijn met de omvang en ernst van de negatieve gevolgen voor het volk en niet afgestemd zijn met de stakeholders.

Voorts roepen zij de regering op om alsnog de negatieve gevolgen van de verhogende maatregelen door te berekenen en de devaluatie voor het volken voor het bedrijfsleven. Ook zal de regering voldoende gepaste maatregelen moeten treffen om deze negatieve gevolgen op te vangen.

De oppositie dringt bij de regring op aan om beschikbare deskundigheid in het land, in te zetten voor het ontwerpen, uitrekenen en uitvoeren van een integrerend, ontwikkelingsgerichte, en doorgerekende crashprogramma voor de duurzame aanpak van de crisis en onmiddellijk de taken van de minister van Financiën te scheiden met die van de Governor van de Centrale Bank van Suriname. Dit tegen de achtergrond van het herstel van het vertrouwen in de monetaire autoriteiten.

De naschoolse opvang moet transparanter gemaakt worden en er dient duidelijk meer inhoud aan gegeven te worden dan alleen te zorgen voor voeding. Met onmiddellijke ingang dient het Openbaar Ministerie structureel te worden ingezet voor opsporing, onderzoek en vervolging van alle corruptieschandalen in de afgelopen periode, met nadruk op het terugvorderen van al hetgeen uit de corruptie is verkregen.