PARAMARIBO, 8 apr – Er zit best nog muziek in de bauxietindustrie. Ondanks het zware weer van de afgelopen jaren in de aluminiumbusiness, is een opleving niet ondenkbaar. Volgens Henk Ramdin, ex-directeur van Suralco, heeft Suriname nog een toekomst in deze industrie. Er doen zich zekere ontwikkelingen voor die optimisme rechtvaardigen.

Weliswaar ging het niet zo best de afgelopen jaren. “Ik geloof dat wat we nu meemaken voor korte termijn is”, zegt Ramdin tegenover de Times of Suriname. Volgens buitenlandse berichten moet zeker binnen de komende tien jaar een grotere vraag ontstaan. Er wordt zelfs een verdubbeling van de vraag voorspeld. Alcoa, moedermaatschappij van Suralco, voedt het optimisme. De multinational heeft een nieuwe technologie ontworpen voor aluminiumgebruik in de auto-industrie.

De opleving zal ook voor Suriname merkbaar zijn. De kwakkelende industrie maakt moeilijke tijden door. Ooit golden de ontginning van bauxiet en de verwerking tot aluminium als de ‘kurk van de Surinaamse economie.’ Het ging de afgelopen jaren zo slecht dat BHP Billiton zich terugtrok uit Suriname. Ramdin ziet in investeringen die Alcoa nu pleegt in de nieuwe mijn te Nassau, in Oost-Suriname, een begin van de opleving. “Als dat niet zo was, zou men niet investeren.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.