Vliegertijd is al een week aan de gang. Voor augustus hebben kinderen hun vliegers opgezet. Wachten op de vliegertijd hoef dus niet. Het oplaten van een vlieger kan ook voor gevaar zorgen. In de afgelopen jaren tijdens de vliegertijd waren er al vele meldingen van stroomstoringen veroorzaakt door vliegers die vastraakten in/op elektriciteitskabels.

Het Korps Brandweer Suriname wees er vaak op dat vliegeren binnen een afstand van 500 meter van een bovengrondse elektrische hoogspanningsleiding strafbaar is. Het vliegeren bij een hoogspanningsleiding kan een stroomstoring veroorzaken. Er kan mogelijk ook brand ontstaan, waarbij de brandweer dan in beeld komt. Bovendien is het ook gevaarlijk voor de kinderen. 

Uit een gesprek van de redactie van Dagblad Suriname met enkele kinderen blijkt, dat kinderen wel op de hoogte zijn van het gevaar.

Beugel, die vaak rond deze periode vliegers oplaat met zijn vrienden, geeft aan dat hij heel voorzichtig is. Hij heeft al enkele situaties meegemaakt waarbij een vlieger uit zijn groep voor een storing heeft gezorgd. “Soms kun je het ook niet peilen, je kan ook nog op een afstand zijn en je vlieger raakt in problemen. De wind die ook een rol speelt zorgt er ook voor”, benadrukt Beugel.

“Als een vlieger snijdt, dus het touw, terwijl het al is opgezet, brengt de wind het met zich mee en rennen er achteraan heeft ook geen zin. Dat kan ook ervoor zorgen dat het tegen een elektriciteitspaal komt. Maar, nu zorgen mijn vrienden en ik ervoor dat wij een plek kiezen die minder problemen kan veroorzaken. Het neemt vaak wel veel tijd en energie in beslag, maar het is de moeite waard”, aldus Beugel.

Een ouder geeft aan, dat zij ook op de hoogte is van het gevaar en dat zij vaak genoeg met de kinderen mee gaat als zij hun vlieger op willen zetten. “In de vakantie breng ik de kinderen buiten de stad om te genieten van de natuur en het oplaten van hun vliegers. In de stad zijn er wel enkele plekken, maar die zijn vaak bezet of bebost, dus ik doe het dan maar op zo een manier”, zegt de ouder. “Ik hoop dat de situatie van het jaar wel anders loopt. Als er meer ruimtes gecreëerd wordt voor kinderen om hun vlieger op te zetten of te sporten zal het goed uit komen.”

TM  

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.