Ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander is het standbeeld van koningin Wilhelmina in Paramaribo gisteren grondig gereinigd. Het beeldhouwwerk, dat in 1923 in Den Haag door Gerard van Lom is gemaakt, was sterk verwaarloosd.

Initiatiefnemer voor de schoonmaakactie is de particuliere Stichting Cultuureducatie. Voorzitter Benjamin Mitrasingh vindt het niet meer dan logisch dat het uit 1923 daterende beeld opgeknapt wordt. „Het kan toch niet dat het beeld van de overgrootmoeder van de nieuwe koning er op die belangrijke dag er vies en vuil bijstaat”, aldus de in Leiden afgestudeerde archeoloog. De opknapbeurt is uitgevoerd met geld van de Nederlandse ambassade.

Het beeldhouwwerk stond vanaf 1923 tot de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 voor het toenmalige gouvernementspaleis, nu het presidentieel paleis. Na de onafhankelijkheid werd het verplaatst naar de huidige locatie, naast Fort Zeelandia aan de Surinamerivier. Het standbeeld kwam tot stand nadat de Surinaamse bevolking er 18.000 gulden voor bij elkaar had gespaard.

Luister naar een verslag van NOS correspondent Harmen Boerboom, die erbij was en Mitrasingh sprak:

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.