Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Openbare verkopen aan de orde van de dag

Openbare verkopen aan de orde van de dag

Openbare verkopen zijn aan de orde van de dag. Lokale dagbladen staan dagelijks vol van door notariaten geplaatste advertenties, waarin de veiling van onroerende goederen worden aangekondigd. Het gaat in deze dan om percelen waarop al dan niet gebouwen staan.

Een notaris geeft tegenover GFC Nieuws aan dat de meeste openbare verkopen het gevolg zijn van verkeer besluiten, die door de eigenaren genomen zijn. Leningen sluiten met het perceel als onderpand en de leensom niet kunnen terugbetalen is één van de meest voorkomen gevallen.

Vaak zijn de leningen afgesloten bij geldschieters, die zeer hoge rentes, zogenaamde woekerrentes, aan een lening verbinden. “…..En voordat je denkt moet je het drie- of viervoudige terugbetalen”, aldus de jurist. Hij zegt ook meerdere keren de documenten voor zulke leningen opgemaakt te hebben. Volgens hem komt het voor dat mensen tot een bepaalde som geld bij de bank mogen lenen, maar eigenlijk meer geld nodig hebben. Het resterend bedrag halen zij dan bij een geldschieter, die echter veel meer aan de persoon leent tegen een zogenaamd aantrekkelijke rente en soepele aflossing.

“Maar juist daarin zit het gevaar”, wordt gewaarschuwd. Er zijn namelijk malafide notarissen, die een document zodanig kunnen opstellen dat de persoon aan wie geleend wordt binnen de korste keren zijn bezit kwijt is.

Er zijn heel wat gevallen bekend van mensen die op deze wijze hun eigendom hebben verloren.

Maar niet alleen geldschieters brengen het tot een veiling, ook de banken zijn vaak genoodzaakt op deze manier hun geld terug te vorderen. In de samenleving gaan geruchten dat sommige notarissen met geldschieters samenspannen en op slinkse wijze documenten opmaken. Zij die het niet weten worden dan ook in de maling genomen.

Eén zo’n notaris zou ene C. zijn, wiens neef geldschieter is en onder de naam van een stichting zou handelen. Een mevrouw vertelt hoe notaris C. Een document opmaakte waarin werd opgenomen dat zij gedurende een jaar renteloos kon aflossen en na dat jaar toch met de verschuldigde rente de leensom moest aflossen. De vrouw in kwestie zou na een jaar dan ineens het drievoudige van wat ze maandelijks zou moeten aflossen beginnen te betalen. Ze liet een advocaat het stuk inzien en hij wist erger te voorkomen.


Posted

in

by