Duitse wetenschappers hebben een luidspreker ontwikkeld die op papier kan worden gedrukt en zo dun is als een velletje karton.

Het onderzoeksteam van de Technische Universiteit Chemnitz, dat een half jaar geleden als eerste zonnecellen op papier wist te printen, heeft nu op papier geprinte luidsprekers ontwikkeld.

De luidsprekers zullen gepresenteerd worden op de Drupa jaarmarkt voor geprinte media.

De dunne luidspreker bestaat uit een aantal lagen stroomgeleidende polymeren en een piezoactieve laag die elektriciteit produceert als er druk op wordt uitgeoefend. Deze lagen zijn met zogenoemde flexografie op normaal papier gedrukt.

Net als een conventionele luidspreker kan de papieren luidspreker aangesloten worden op een versterker. Volgens de onderzoekers is het geluid erg goed en verrassend luid. Alleen de bastonen zijn wat zwak.

De makers zien een breed scala aan toepassingen voor zich, van behang tot reclame en geprinte media met ingebouwde luidsprekers. Maar ook puur technische toepassingen zijn mogelijk, omdat de golflengte van de luidspreker is aan te passen tot bijvoorbeeld ultrasoon.

Naast de papieren luidspreker zal het onderzoekteam ook een kunstmatige boom presenteren op de bijeenkomst. De bladeren van deze boom bestaan uit geprinte zonnecellen en de stroom wordt via de takken en de stam afgevoerd.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.