“Ik ben blij om CoopsDay in Suriname te vieren met leden van landbouwcoöperaties onder leiding van inheemse vrouwen en mannen, ondersteund door de VN. De integratie van inheemse en tribale gemeenschappen is van cruciaal belang voor economische ontwikkeling in Suriname en daarbuiten”, aldus sprak VN secretaris-generaal Antonio Guterres op de eerste dag van zijn bezoek aan Suriname, zo laat hij op zijn Twitter-pagina zaterdag 2 juli weten.

De Portugees Guterres is vooral in het land om de 43e Caricom staatshoofden- en regeringsleiders top in Paramaribo – op 4, 5 en 6 juli – bij te wonen, maar hij zal ook onder andere de Anton de Kom Universiteit van Suriname nog bezoeken en het bekende mangrove-project van hydroloog Sieuwnath Naipal te Weg naar Zee. De VN secretaris-generaal vertrek maandag weer naar zijn standplaats New York.

“Coopsday” is de Internationale Coöperatieve Dag, een jaarlijkse viering van de coöperatieve beweging die op de eerste zaterdag in juli sinds 1923 wordt gevierd door de Internationale Coöperatieve Alliantie.

Op 16 december 1992 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in resolutie 47/90 uit dat “de eerste zaterdag van juli 1995 de Internationale Dag van de Coöperaties is, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de oprichting van de Internationale Coöperatieve Alliantie”. 

Coöperaties over de hele wereld vieren de dag op verschillende manieren en elk jaar komen de organiserende instellingen een thema overeen voor de vieringen. Dit jaar is het thema: “Coöperaties bouwen aan een betere wereld”.

PK

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.